Group
Reisgedrag

Onderzoek naar reisgedrag studenten. Doe je mee?

Gepubliceerd op 11 oktober 2023

Onderzoek ‘Mobiliteit Studenten Brainportregio’

Hoe reis jij naar je opleiding? Waarom kies je voor de auto, openbaar vervoer of fiets? Op dinsdag 10 oktober, ‘Dag van de Duurzaamheid’ is het onderzoek naar de mobiliteit van studenten in de Brainportregio van start gegaan. Een unieke samenwerking tussen Brainport Bereikbaar, Fontys, Summa en TU/e om samen te gaan voor een duurzamere regio. Afgetrapt met een fantastische fietskaravaan!

Inzicht in reisgedrag studenten

Het is niet vanzelfsprekend dat studenten met het openbaar vervoer of de fiets gaan naar de opleiding. Zo zien we dat een groot deel toch de auto pakt. Met dit onderzoek willen we inzicht krijgen in het huidige reisgedrag, achterliggende motivaties en beweegredenen. Waarom komen bijvoorbeeld studenten die ‘op fietsafstand’ van de opleiding wonen met de auto? Reizen ze het hele jaar door hetzelfde, of wisselt dat nog weleens? Dat en meer verwachten we de komende weken antwoord op te krijgen.

400 studenten in living lab

We richten ons op studenten die binnen 15 km van de opleiding wonen of stage lopen, en hiernaartoe reizen met de auto. In het onderzoek wordt gekozen voor een experimentele opzet binnen een living lab, waarin de doelgroep actief betrokken wordt. Het reisgedrag van 400 studenten naar hun onderwijsinstelling, wordt via een tweetal interventies onderzocht. Eén interventie richt zich op het beschikbaar stellen van een e-bike gedurende 2 maanden aan studenten, waarvan zij gratis gebruik mogen van maken. Bij de tweede interventie ontvangen de studenten een reisbudget van 300 euro die zij in twee maanden mogen besteden. Alle studenten houden wekelijks een logboek bij en krijgen hier credits voor. Ook zijn er gedurende het onderzoek extra credits te verdienen met het invullen van aanvullende vragenlijsten. Aan het eind van het onderzoek kunnen studenten de verdiende credits inleveren tegen een extra beloning.

Unieke samenwerking afgetrapt met fietskaravaan

Wat het onderzoek zo bijzonder maakt is dat drie grote onderwijsinstellingen (Fontys, Summa en TU/e) en Brainport Bereikbaar hun handen ineen slaan om bij te dragen aan een duurzamere regio. Dit wordt nog eens extra benadrukt tijdens de toepasselijke opening op 10 oktober. Een duurzame fietskaravaan van studenten, onder begeleiding van onderzoeker Wimco Veerman (Fontys – lectoraat – researcher) en Elle van den Hurk (Fontys – lectoraat – support) reisde tijdens deze kick-off langs de verschillende onderzoekspartners. Elke partner tekende een puzzelstuk en aan het einde van de dag werden deze puzzelstukken in elkaar gelegd als symbolische start van het onderzoek. Dit heeft plaatsgevonden bij het Summa College.

Er zijn nog plaatsen in de onderzoeksgroep. Aanmelden kan via: aanmeldlink. In de komende maanden zullen de interventies plaatsvinden, waarna in het eerste kwartaal van 2024 de adviezen zullen worden gepresenteerd. Wordt vervolgd!

Samenwerken?
Tof! Neem contact met ons op!

Wil jij Brainport bereikbaar houden? Doe met ons mee. We gaan graag met je in gesprek. Om te werken aan kansen, innovaties en oplossingen. Want dat kunnen we alleen samen. Neem contact met ons op via info@brainportbereikbaar.nl.

Lees meer
nl_NLNederlands