Group
Onderwijsaanpak

Op de fiets naar het onderwijs voor een bereikbare regio

Gepubliceerd op 20 mei 2022

Per dag reizen 50.000 mensen naar de onderwijslocaties van Summa, Fontys en de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Op de Fiets naar je Werk Dag organiseerden Brainport Bereikbaar en Ons Brabant Fietst een speciale fietsactie op de campus van de TU/e. 

Studenten en medewerkers werden verrast met een gezonde traktatie, een heuse pitstop en een hoop fietsinspiratie. En dat allemaal met maar één doel: de fiets promoten als gezonde mobiliteitsoplossing voor een beter bereikbaar Brainport.

Sjeesen door de Brainport 

“Doen we niks, dan slibt het wegennet in de snelgroeiende Brainportregio dicht. We moeten met z’n allen slimmer gaan reizen. Fietsen is misschien wel de slimste keuze die er bestaat”, zo stelt Joost Beenker van Brainport Bereikbaar. Reizen met de fiets is goed voor het milieu, draagt bij aan filevermindering en is goed voor de mentale en fysieke gezondheid. Toch valt er nog genoeg te winnen als het gaat om fietsgebruik. Die kans werd op 19 mei onder de aandacht gebracht op initiatief van Summa College, Fontys en de TU/e. Werknemers en studenten van die dag werden warm onthaald, getrakteerd op een smoothie en kregen hun persoonlijke fietsrecept, waarin zij de voor hun geldende voordelen van fietsen naar het werk of de opleiding zelf benoemden. Mensen die al op de fiets waren, kregen een fietscheck. Mobiele fietsenmakers zorgden ervoor dat fietsers veilig op weg konden.

Gedurende de dag zijn bestuurders van de drie onderwijsinstellingen ook op de fiets naar de campus gekomen. Zij kijken terug op een succesvolle dag: “Dagelijks reizen zo’n 50.000 mensen van en naar onze onderwijslocaties. We stimuleren hen graag om de fiets te pakken, omdat het goed is voor ieders gezondheid én omdat we zo, voor mens en milieu, echt een groot verschil kunnen maken in de regio! Mooi dat we dat op deze manier in het zonnetje kunnen zetten.”

Anders reizen

Naast de fiets biedt Brainport Bereikbaar overigens ook allerlei andere slimme mobiliteitsoplossingen, onderverdeeld in elf projecten. Van speciale bussen voor woon-werkverkeer tot deelvervoer en mobiliteitshubs. Alles om ervoor te zorgen dat het reisgedrag in de regio letterlijk en figuurlijk in beweging komt. Het organiseren van deze dag hoort daarbij: overheden en kennisinstellingen inspireren om wat vaker de fiets te pakken in het kader van slimmer reizen voor een bereikbare regio.

Samenwerken?
Tof! Neem contact met ons op!

Wil jij Brainport bereikbaar houden? Doe met ons mee. We gaan graag met je in gesprek. Om te werken aan kansen, innovaties en oplossingen. Want dat kunnen we alleen samen. Neem contact met ons op via info@brainportbereikbaar.nl.

Lees meer
nl_NLNederlands