Group
Slim en innovatief

Tips & Tricks om thuiswerken nog beter te laten werken

Gepubliceerd op 25 april 2024

Werken vanuit huis heeft voor een nieuwe dimensie in ons werk gezorgd. Voor de een gaat dat soepel, voor de ander misschien nog niet zo. Tips nodig om thuiswerken voor jou nog beter te laten werken? Hieronder lees je ze!

1. Organiseer je thuiswerkdag

We weten allemaal hoe een dag soms chaotisch kan verlopen, niet alleen op kantoor maar ook als we thuiswerken. Het voordeel van thuiswerken: je hebt zelf in handen hoe jij je dag eruit laat zien. Maak daar gebruik van! Door je thuiswerkdag zo te organiseren dat het bij jou past, fiets je lekker productief je dag door. Een paar tips:

  • Houd je eigen dagelijkse routine aan: sta op dezelfde tijd op zoals je normaal gewend bent, drink je koffie, kleed je aan, ontbijt – en dan aan het werk. Dat helpt je om in je ‘werkmodus’ te komen.
  • Maak je ‘Ga naar je werk’-thuiswerkplek: zorg voor een thuiswerkplek waar je goed kan zitten en kan concentreren, met een goede stoel en een tafel zonder overbodige rommel. Op kantoor heb je toch ook geen stapel oude kranten op je bureau liggen? Nee waarschijnlijk niet. Zorg dus voor een comfortabele, opgeruimde en georganiseerde werkplek die jou helpt om lekker te kunnen werken.
  • Dealen met privé-ruis: thuiswerken wanneer er anderen om je heen zijn kan storend werken. Maak daarom samen afspraken over wanneer jij wel en niet bereikbaar bent. Maar profiteer er ook van: je thuiswerkdag is dé dag om samen gezellig te kunnen lunchen. En als je zelf afgeleid raakt door andere klusjes: doe ze niet, tenzij je ze ook gedaan zou hebben als je op kantoor zat.

2. Fit en vitaal je thuiswerkdag door

Jouw gezondheid doet ertoe! Zet het dan ook niet op de tweede plaats. Iedereen is gebaat bij een blije en gezonde jij: door goed voor jezelf te zorgen – ook tijdens je thuiswerkdag – kan je ook goed voor je werk en anderen blijven zorgen. Vind je het moeilijk om op tijd op de rem te trappen? Dit zijn een paar kleine tips die al een groot verschil kunnen maken als je thuiswerkt:

  • Neem pauzes: je kan misschien de neiging hebben om aan één stuk door te werken thuis, maar dat maakt je niet productiever. Sterker nog, door kleine pauzes in te lassen zorg je ervoor dat je hoofd weer fris is om verder te gaan. Vergeet dus niet kleine pauzes te nemen tussen taken door. Vind je het lastig om ze te nemen? Stel dan voor jezelf een wekkertje in op je telefoon.
  • Sla de lunch niet over: goed voor jezelf zorgen betekent goed en bewust eten. Je hebt thuis net zo goed het recht een lunchpauze te nemen, zoals je op kantoor ook hebt. Het voordeel aan thuiswerken: je kan je lunch zelfs nog lekkerder of verser maken!
  • Log uit aan het eind van de werkdag: afschakelen van je werk aan het einde van je werkdag maakt dat je brein weer even tot rust kan komen en niet meer bezig is met dat ene mailtje dat nog moet. Stel voor jezelf duidelijke eindtijden aan je werk en leg het thuis dan ook echt buiten handbereik: log die laptop uit en sluit af.

3. Blijf verbonden met collega’s

Soms zoek je thuiswerken misschien juist wel op om even ongestoord te werken, zonder (goedbedoelde) storende collega’s. Maar thuiswerken betekent niet dat je het sociale contact met anderen moet missen. Ook thuis kan je goed contact houden, al is het op een andere manier. Daarom een paar tips:

  • Samenwerken vanuit huis: waarschijnlijk heb jij met je team afspraken over hoe je met elkaar communiceert doordeweeks. Zijn deze afspraken er ook voor thuiswerken? Bespreek met je team hoe je goed kan samenwerken vanuit huis. Misschien werkt een online dagstart voor jullie: samen online een kwartiertje de dag doornemen waarbij iedereen aansluit, of je nu thuis of op kantoor werkt.
  • Effectief online vergaderen: het is wel zo fijn als een online meeting vlot verloopt, bereid ze daarom voor: wat is het doel van deze meeting? Wat is de agenda? Zorg dat je tijdens je meeting niet afgeleid kan worden door andere dingen in huis (hoewel een kat door het scherm zien wandelen ook leuke verhalen oplevert).
  • Neem de ruimte om even bij te praten: dat houdt het wel zo gezellig! Zorg voor dat koffieautomaat-gesprekje als je thuiswerkt, of het nu aan het begin van een meeting is of tijdens een telefoontje. Dat maakt je werk een stuk gezelliger en houd je betrokkenheid met collega’s.
Samenwerken?
Tof! Neem contact met ons op!

Wil jij Brainport bereikbaar houden? Doe met ons mee. We gaan graag met je in gesprek. Om te werken aan kansen, innovaties en oplossingen. Want dat kunnen we alleen samen. Neem contact met ons op via info@brainportbereikbaar.nl.

Lees meer
nl_NLNederlands