Group
Reisgedrag

Binnenstadsdeal Eindhoven. Tijd voor de eerste acties!

Gepubliceerd op 7 december 2022

Ziezo, de Binnenstadsdeal Eindhoven is getekend. Maar nu dan? Nu begint het echte werk. En er is veel te doen. Ook als het gaat om mobiliteit en bereikbaarheid. De eerste actie? Culturele instellingen gaan het ov meer promoten. Lees hier wat er nog meer op de planning staat.

In ieder geval de komende twee jaar gaan Stichting Binnenstad Eindhoven (SBE), de Basisinfrastructuur Cultuur, citymarketingorganisatie Eindhoven365, NS, Hermes OV en de gemeente Eindhoven aan de slag. Samen willen ze de binnenstad van Eindhoven gereedmaken voor de toekomst. Groener, met minder verkeer, grotere terrassen en meer ruimte voor kunst en cultuur. Samen bepalen ze daarvoor de prioriteiten.

Eerste concrete actie

Brainport Bereikbaar is daarbij de aanjager voor het onderdeel mobiliteit. Onze mobiliteitsmakelaar Jan Waalen initieert en faciliteert, brengt partijen bij elkaar en bewaakt de voortgang van acties. Zo was hij nauw betrokken bij de eerste concrete actie: culturele instellingen in Eindhoven gaan het ov meer promoten. Te vaak geven ze hun bezoekers meer informatie over parkeergelegenheid dan over ov-mogelijkheden. Met NS en Hermes OV pakken ze de handschoen op om hun bereikbaarheidsinformatie op hun websites te verbeteren.

En dan: zero-emissie, bereikbaarheidsplatform, fietsenstallingen

Maar er is meer. Zo zijn lang nog niet alle ondernemers goed voorbereid op de zero-emissiezone die in 2025 start. Brainport Bereikbaar gaat samen met hen eraan werken dat bevoorrading, pakketdiensten en retourstromen binnen de wettelijke eisen vallen. Ook gaan verschillende partijen werken aan een bereikbaarheidsplatform: één online en actueel platform waar iedereen een goed reisadvies naar Eindhoven kan vinden. Met alle informatie over ov-diensten, evenementen, werkzaamheden en alternatieve mobiliteitsvormen. Zoals de fiets. En ook daarvoor moet nog iets gebeuren: voldoende, comfortabele en veilige fietsenstallingen op de juiste locaties, meer fietspaden én uitgebreide fietspromotie. We houden je op de hoogte!

Ambities op het gebied van bereikbaarheid en mobiliteit

  1. We ontvangen al onze bezoekers, werknemers en bewoners gastvrij. De reis is deel van de positieve beleving van een bezoek aan het centrum.
  2. We maken van het centrum een prettige plek om te verblijven, voor bezoekers, werknemers én inwoners. Per saldo moet het aantal auto’s dat door het centrum rijdt daarom afnemen ondanks de bouw van woningen, werklocaties en voorzieningen.
  3. “In de tijd dat we bouwen aan de stad, investeren we in een positieve beleving van reis en verblijf.” We benutten de tijdelijke situatie tijdens weg- en bouwwerkzaamheden en evenementen om gedragsinterventies te testen.
  4. “We zorgen dat onze bezoekers, werknemers en inwoners schone lucht kunnen ademen.” We streven naar emissievrij verkeer in het centrum in 2030.
Samenwerken?
Tof! Neem contact met ons op!

Wil jij Brainport bereikbaar houden? Doe met ons mee. We gaan graag met je in gesprek. Om te werken aan kansen, innovaties en oplossingen. Want dat kunnen we alleen samen. Neem contact met ons op via info@brainportbereikbaar.nl.

Lees meer
nl_NLNederlands