Group
Reisgedrag

Voor het ontbijt op Eindhoven Airport zijn…

Gepubliceerd op 12 juli 2023

Als reiziger is het vroege tijdstip van een vakantievlucht een enkele keer al een uitdaging. Hoe kan ik op tijd op Eindhoven Airport zijn? En waar laat ik mijn auto? Maar voor honderden mensen zijn dit dagelijkse vraagstukken. Zij staan voor dag en dauw op om aan de slag te gaan op de tweede luchthaven van Nederland. Denk bijvoorbeeld aan het grondpersoneel of horeca- en schoonmaakmedewerkers. Voor hen is er nu nog geen alternatief voor het gebruik van de eigen auto. ’s Ochtends vroeg of ’s avonds laat rijdt het ov nog niet en fietsen voelt in de nachtelijke uren onveilig. De BusinessLine – een vorm van collectief vervoer – kan een oplossing zijn voor dit vraagstuk.

Veel van het personeel op Eindhoven Airport is al uren aan het werk voordat de eerste ov-bus gaat rijden. Tom van Koll van de Vermaat Groep schetst de huidige situatie: “Vanaf een uur of 8.00 is het allemaal wel goed geregeld. Maar mensen zonder eigen auto hebben nu echt een probleem om vroeg op het werk te komen. Mede daardoor is het ook lastiger om nieuw personeel aan te nemen. Zeker als zij wat verder weg wonen.”  

Van files tot fietsroutes

Tijdens een vroege ontbijtsessie zoomden we in op de mobiliteitsuitdagingen van werkgevers en werknemers op Eindhoven Airport. De files in de regio en het ontbreken van een veilige fietsinfrastructuur zijn bekende vraagstukken. De ondernemers hebben ook met de Provincie gesprekken gevoerd over het uitbreiden van openbaar vervoer. In de toekomst zal er hoogwaardig openbaar vervoer (HOV3) van en naar Eindhoven Airport rijden, maar ook deze vervoerlijnen lijken vooral een oplossing tijdens reguliere kantoortijden.” Jaap Verheijen van Eindhoven Airport stelt dat het daarmee dus nog geen oplossing is voor de werkgevers. “Onze werknemers komen uit de hele regio. Dus hoe kunnen we die vervoersbewegingen slim bundelen?” Hij spoort de overige deelnemers aan om te kijken naar hoe we samen collectief vervoer voor elkaar kunnen krijgen.

Met een BusinessLine naar de airport!

De wens is om op korte termijn een BusinessLine van en naar Eindhoven Airport te laten rijden. Wouter de Valk (mobiliteitsmakelaar Eindhoven Noord-West) en Rob Soeters (projectleider BusinessLine) lieten aan de hand van een bussinesscase zien dat deze collectieve initiatieven haalbaar zijn. Piet Steigstra, lid van het projectteam, toonde diverse vormen van besloten vervoer. Afhankelijk van de behoefte en potentie loopt dat uiteen van grote touringcar tot vanpooling. Vanpooling is carpoolen in een groot vervoermiddel (een busje) voor tenminste 6 personen.  De BusinessLine rijdt (zoveel mogelijk) vanuit de woonplaats direct naar de werkplek met zo min mogelijk stops. Werknemers zijn zo snel op hun werkplek, het reduceert de parkeerdruk en –kosten én is een duurzaam reisalternatief. De komende weken worden bij diverse bedrijven mobiliteitsscans uitgevoerd. Op basis van die data wordt letterlijk in kaart gebracht wat de potentie is van verschillende routes. De werkgevers hebben vervolgens wat te kiezen: van de opstapplekken tot het aantal en de locaties van de haltes. Snel en direct naar Eindhoven Airport met de BusinessLine. Daar gaan we voor!

Wil je meer weten? Of heb je ook interesse in de BusinessLine? Mail Rob Soeters. 

Samenwerken?
Tof! Neem contact met ons op!

Wil jij Brainport bereikbaar houden? Doe met ons mee. We gaan graag met je in gesprek. Om te werken aan kansen, innovaties en oplossingen. Want dat kunnen we alleen samen. Neem contact met ons op via info@brainportbereikbaar.nl.

Lees meer
nl_NLNederlands