Group
Reisgedrag

Brainportregio promoot fiets ter bevordering mentale gezondheid

Gepubliceerd op 6 juni 2024

EINDHOVEN – De mentale gezondheid is met name bij jongere generaties een hot topic en in de Brainportregio komt men met een opvallend (simpel) advies: pak wat vaker de fiets om fris te blijven in je hoofd.

Recente onderzoeken laten de urgentie nog maar eens zien: maar liefst 85 procent van de Nederlanders tussen 18 en 34 jaar kampt met psychische klachten zoals stress, onzekerheid, faalangst of depressieve gevoelens. Een negatieve trend in onze samenleving waar het mobiliteitsprogramma Brainport Bereikbaar slim op inspeelt. Fietsen verbetert de hersenfunctie, reguleert hartslag en ademhaling en levert directe mentale voordelen op. Een dagelijks ritje op de fiets is bewezen effectief.

Brainport Bereikbaar heeft als ambitie om regiobewoners vaker uit de auto te houden en gaat nu de fiets promoten als de meest laagdrempelige coach om de mentale gezondheid op peil te houden. Begin juni – tijdens de Week van de Mentale Gezondheid – start een regiocampagne waarin de fiets wordt neergezet als een metal coach. Een coach die in vrijwel ieder schuurtje staat en alles is wat je nodig hebt om fit en fris te blijven. Een knipoog naar het groeiende aanbod van allerlei soorten coaching, maar met een serieuze boodschap. Een eerdere pilot in de regio toonde al aan dat bewoners mentale gezondheid daadwerkelijk zien als trigger om vaker de fiets op te stappen.

Juul Franssen (Brainport Bereikbaar): “we mogen nóg vaker de fiets pakken, de potentie van ritjes op fietsafstand is – zeker met de opkomst van de e-bike – enorm. Met deze campagne attenderen we regiobewoners op de positieve effecten van fietsen, op een relativerende toon die past bij de Brabantse mentaliteit.”

nl_NLNederlands