Group
ISA_8, auto, kilometerteller
Slim en innovatief

Slimme mobiliteit stopt niet bij de gemeentegrens. Haak je aan?

Gepubliceerd op 3 december 2023

Denkt jouw gemeente na over slimmere mobiliteit? Dan hoef je in onze regio niet ver te zoeken voor toonaangevende inspiratie. Gemeente Helmond heeft namelijk de Urban C-ITS Award gewonnen. Deze prestigieuze prijs is een Europese erkenning voor de actieve inzet van de stad op het gebied van slimme mobiliteit. Van de aanwezige kennis en kunde kan de hele regio profiteren, zegt Luuk Misdom, senior projectleider smart mobility bij de gemeente Helmond.
Een brandweerwagen of ambulance die door Helmond rijdt, krijgt voorrang bij verkeerslichten. Dat klinkt bijna vanzelfsprekend, maar dat is het niet. ‘Er is veel slimme techniek voor nodig die steeds verder wordt ontwikkeld’, zegt Luuk Misdom. ‘Die Coöperatieve Intelligente Transport Systemen – ofwel C-ITS – maken communicatie mogelijk tussen gebruikers (voertuigen, apps) en wegkantsystemen zoals matrixsignaalborden, verkeerslichten. Dat kan steeds meer betekenen voor onze veiligheid én bereikbaarheid.

Verkeer sturen en geleiden

Als voorbeelden noemt Luuk dat navigatiesystemen steeds meer informatie krijgen waardoor gebruikers betere keuzes kunnen maken. Of dat maximum snelheden rechtstreeks in het voertuig terechtkomen (ISA). ‘Maar het geeft ons ook de kans om verkeer deels te sturen en te geleiden. De voorrang voor brandweer en ambulance bij bijna al onze verkeerslichten is daar een voorbeeld van. Het kost tijd voordat je daarvoor de benodigde basis hebt in je infrastructuur en Brainport Bereikbaar helpt ons daar nog steeds bij. Het programma zorgt dat er tijd, geld en kennis is voor de ontwikkeling en voor de samenwerking met partners als wegbeheerders.’

Bouwen aan een ecosysteem

Daardoor kan Helmond stappen blijven zetten. ‘We kijken nu bijvoorbeeld hoe we het verkeerslichtensysteem kunnen inzetten voor andere weggebruikers. Bijvoorbeeld door ook visueel gehandicapten of fietsers op bepaalde momenten sneller of langer een groen verkeerslicht te geven. Of vrachtwagens op de ene route snellere doorgang te verlenen dan op een andere. Zo bouwen we een heel C-ITS ecosysteem dat we steeds kunnen aanpassen op wensen en behoeften.

Hoe meer deelnemers, hoe groter de voordelen

Dat maakt Helmond nu dus ook op Europees niveau een echte koploper. ‘Ja natuurlijk zijn we daar trots op. Maar slimme mobiliteit stopt niet bij onze gemeentegrens. Hoe meer gemeenten meedoen, hoe groter de voordelen. Dus doe vooral mee. Je bent van harte welkom om je in Helmond te laten inspireren!’

Meer weten? Kijk ook even op https://youtu.be/uZnU8wOYXJM

Samenwerken?
Tof! Neem contact met ons op!

Wil jij Brainport bereikbaar houden? Doe met ons mee. We gaan graag met je in gesprek. Om te werken aan kansen, innovaties en oplossingen. Want dat kunnen we alleen samen. Neem contact met ons op via info@brainportbereikbaar.nl.

Lees meer
nl_NLNederlands