Group
Reisgedrag, Slim en innovatief

Zes liftzuilen in De Kempen

Gepubliceerd op 21 maart 2023

De tijd dat liften alleen iets was uit de jaren ’90 is voorgoed voorbij. De F’kes meerijden liftzuil van Brainport Bereikbaar maakt het ouderwetse ‘duim opsteken’ toegankelijker voor iedereen. Nog dit jaar worden er zes geplaatst en getest in De Kempen.

Het nieuwe liften voor inwoners uit De Kempen

Op naar een nieuwe, sociale en duurzame manier van reizen door de Kempen. ‘F’kes meerijden’ is een concept waarmee inwoners medio 2023 liftend kunnen reizen door de Kempen. Het idee is eenvoudig: bij een liftzuil kun je aangeven waar je naartoe wil en vervolgens op een bankje wachten totdat iemand je een lift geeft. Eline Swinkels, projectleider F’kes meerijden bij Brainport Bereikbaar verwacht dat dit concept veel toegevoegde waarde heeft in landelijk gebied waar het ov-netwerk niet goed ontwikkeld is. “Een dorp als Knegsel telt zo’n 1.300 inwoners. Die mensen moeten we niet vergeten. De Kempen kent een hoog ‘ons-kent-ons’-gehalte, in zo’n regio past een liftconcept, mensen willen elkaar graag helpen”. De Kempen loopt dan ook voorop: de regio gaf B.engineering de opdracht om dit jaar 6 liftzuilen te maken en te plaatsen. In 2024 komen er nog 4 bij. Het bedrijf uit Bergeijk ontwikkelde ook al het prototype voor de liftzuil.
Met de liftzuilen wil De Kempen in het kader van duurzaamheid het autogebruik verminderen en de bereikbaarheid van dorpen verbeteren. Brainport Bereikbaar helpt mee dit concept van liften en samen rijden toe te voegen als extra onderdeel van het mobiliteitssysteem van auto, fiets en openbaar vervoer.

Brainport Bereikbaar

Brainport Bereikbaar faciliteert en stimuleert mobiliteitsoplossingen die beter, sneller, schoner en gezonder zijn. Zoals de fiets of samen rijden. Geen beloftes voor de toekomst maar resultaat op straat. Dat lukt ons niet alleen. We betrekken reizigers, werkgevers, onderwijsinstellingen en de logistieke sector. We werken samen met 21 gemeenten in Zuidoost-Brabant en doen dit in opdracht van SmartwayZ.NL en ZO Slim Bereikbaar.
Samenwerken?
Tof! Neem contact met ons op!

Wil jij Brainport bereikbaar houden? Doe met ons mee. We gaan graag met je in gesprek. Om te werken aan kansen, innovaties en oplossingen. Want dat kunnen we alleen samen. Neem contact met ons op via info@brainportbereikbaar.nl.

Lees meer
nl_NLNederlands