Group
Deelvervoer

Primeur in De Kempen: zes opvallende zuilen om liftend te reizen.

BERGEIJK, 18 september 2023Een opvallende toevoeging in het Kempense straatbeeld: sinds vandaag staan er in de gemeenten Eersel, Bladel, Reusel-De Mierden en Bergeijk zes innovatieve liftzuilen. Deze liftzuilen – onderdeel van mobiliteitsprogramma Brainport Bereikbaar – stimuleren dorpsgenoten om meer samen te reizen en daarmee minder beroep te doen op de eigen auto. De mobiliteitswethouders van de vier Kempengemeenten gaven het goede voorbeeld met een eerste lift.

Druk op de knop

Het fenomeen ‘liften’ doet denken aan een kartonnen bord met plaats van bestemming erop en een lifter met duim omhoog. In De Kempen kan liften anno 2023 via een innovatieve liftzuil. Een digitale kaart op de zuil toont de mogelijke richtingen en met een druk op de knop verschijnt de richting op een lichtkrant voor passerende automobilisten.

Wethouder Hetty van der Hamsvoort (gemeente Bladel)

“Naast minder drukke wegen, een gezondere lucht en kostenbesparing, is het ook een verrijking om een gesprekje aan te knopen met een dorpsgenoot. Liften verbindt.”

F’kes Meerijden

De liftzuilen in de Kempendorpen maken onderdeel uit van het initiatief F’kes Meerijden, opgezet vanuit het mobiliteitsprogramma Brainport Bereikbaar. Het initiatief geeft een nieuwe invulling aan liften en faciliteert liftpunten in dorpen waarmee je dus niet met vreemden, maar juist met dorpsgenoten samen kunt reizen.
De wegen in de Brainportregio slibben dicht en vooral in de kleinere dorpskernen blijkt het laten staan van de auto een uitdaging. De dienstregeling van het openbaar vervoer is daar vaak beperkt en de opkomst van deelvervoerconcepten richt zich met name op de stad. F’kes Meerijden biedt daarom een unieke oplossing voor landelijk gebied. De liftzuilen spelen in op de sterke sociale cohesie in een dorp, de ‘ons-kent-ons-cultuur’ maakt het minder spannend en zelfs leuk om een lift te nemen of geven.

Wethouder Frank Rombouts (gemeente Reusel-De Mierden)

“De liftzuilen stimuleren dorpsgenoten om met elkaar mee te rijden, zodat ze minder gebruik maken van hun eigen auto.”

Verrassende voordelen

Het doel is om Kempenaren in de komende periode de nieuwe liftmentaliteit te laten omarmen. Het initiatief F’kes Meerijden test tegelijkertijd of liften een toegevoegde waarde kan hebben als extra vervoerswijze in De Kempen en andere landelijke gebieden.

Wethouder Mathijs Kuijken (gemeente Bergeijk)

“We begrijpen dat de liftzuil niet voor iedere reis interessant is, maar het is een mooie aanvulling op de huidige reismogelijkheden en biedt interessante voordelen.”

De eerste zuilen

De eerste zes liftzuilen staan in de dorpen Hulsel, Hoogeloon, Wintelre, Knegsel, Weebosch en Luyksgestel en zijn dagelijks te gebruiken tussen 06:30 uur en 22:30 uur.

Wethouder Steven Kraaijeveld (gemeente Eersel)

“Voortaan kun je liftend door De Kempen. Niet met vreemden, maar met dorpsgenoten. Check waar je kunt opstappen.”

Samenwerken?
Tof! Neem contact met ons op!

Wil jij Brainport bereikbaar houden? Doe met ons mee. We gaan graag met je in gesprek. Om te werken aan kansen, innovaties en oplossingen. Want dat kunnen we alleen samen. Neem contact met ons op via info@brainportbereikbaar.nl.

Lees meer
nl_NLNederlands