Group
Reisgedrag, Slim en innovatief

Thuiswerken: een must als het kan

Gepubliceerd op 8 mei 2023

‘Gewoon meer thuiswerken’. Dat lijkt een makkelijke oplossing om de Brainportregio bereikbaar te houden. Maar hoe organiseer je dat als werkgever? Van ‘vrijheid blijheid’ tot strakke regels: er is veel mogelijk. Onze mobiliteitsmakelaar Oscar Roelofs vertelt er je meer over.

‘De meest duurzame reis is de reis die je niet maakt. Hoe meer mensen dus thuiswerken, hoe beter dat is voor onze omgeving. Toch is dat soms makkelijker gezegd dan gedaan. Allereerst omdat “gewoon thuiswerken” voor een grote groep werkenden eenvoudigweg niet mogelijk is. Denk maar aan productiemedewerkers, gezondheidszorgverleners, chauffeurs. Maar thuiswerken heeft ook haken en ogen voor werkgevers van mensen die dat wél kunnen. Dus zien we in de praktijk dat sommige werkgevers de handdoek in de ring gooien. Ze gaan ‘terug naar af’: werknemers moeten weer naar kantoor komen. Dat zien we aan de drukte op de weg. Gelukkig zijn er genoeg voorbeelden van hoe het anders kan.

Helder beleid

Zo zijn er werkgevers die werknemers helemaal zelf de regie laten houden op hun thuiswerkdagen. Veel werknemers vinden dat ideaal. Tegelijkertijd kun je als werkgever binnen dit model weinig sturen terwijl je dat misschien wel zou willen. Alleen al uit maatschappelijk oogpunt: als je zorgt dat mensen thuiswerken op dinsdagen en donderdagen haalt dat druk van de weg. Veel grotere organisaties hebben die controle meestal wel. Zij hebben een helder thuiswerkbeleid en bieden werknemers goede hybride oplossingen, thuiswerkvergoedingen en zelfs thuiskantoorinrichting. Ze kunnen sturen in hoeveel dagen mensen op kantoor komen werken en organiseren vaak vaste teamdagen. Het thuiswerken is bovendien een belangrijk uitgangspunt voor het vastgoedbeleid en de inrichting van kantoren als fijne ontmoetingsruimten.

Winst voor iedereen

Misschien gaan die voorbeelden voor jouw organisatie wat ver. Maar ik moet zeggen: terug naar af is niet de oplossing. Want geen thuiswerkbeleid voeren kan echt niet meer. Tenminste: niet als je een aantrekkelijke werkgever wil blijven. Die flexibiliteit én binding biedt. Die de digitale en arbotechnische risico’s goed heeft geregeld. En die vertrouwt op de productiviteit en inzet van zijn mensen, ook als ze thuiswerken. En het kan al helemaal niet meer als je gelooft in maatschappelijk verantwoord ondernemen. Want van thuiswerken profiteren niet alleen je mensen, maar ook de natuur en de bereikbaarheid van onze regio.

Hulp nodig?

Hoe meer organisaties zich bewust zijn van het belang van thuiswerken, hoe meer kansen we kunnen pakken. Daarom denken we vanuit Brainport Bereikbaar met je mee over thuiswerkmodellen en -richtingen. We laten best practices zien, delen uitkomsten van verschillende onderzoeken en leggen contacten. Zodat jij een beleid kunt maken dat we bij jouw cultuur. En we samen kunnen gaan voor elke extra rit die niet wordt gemaakt.’

Samenwerken?
Tof! Neem contact met ons op!

Wil jij Brainport bereikbaar houden? Doe met ons mee. We gaan graag met je in gesprek. Om te werken aan kansen, innovaties en oplossingen. Want dat kunnen we alleen samen. Neem contact met ons op via info@brainportbereikbaar.nl.

Lees meer
nl_NLNederlands