Group
Reisgedrag, Slim en innovatief

Vijf gemeenten in Deelregio Oost zetten de gedragsinterventie van Brainport Bereikbaar in!

Gepubliceerd op 7 mei 2024

Het wordt drukker op de weg in de Brainportregio. Ook in de gemeenten Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Laarbeek en Someren. Daarom willen we graag dat meer mensen gaan fietsen. Hiervoor zetten we een interventie in om reisgedrag te veranderen. Rick Baggermans (projectleider structurele gedragsverandering van Brainport Bereikbaar) vertelt er meer over.

Gedragsinterventie

‘Brainport Bereikbaar heeft via onderzoek een succesvolle gedragsinterventie gevonden die het aantal fietsers laat toenemen’, vertelt Rick. De interventie heet Team Fris. Hiermee promoten we de directe voordelen van fietsen, zoals stressvermindering en een fris gevoel in je hoofd. Verschillende communicatiemiddelen motiveren mensen om bij Team Fris te komen en vaker te fietsen. De gedragsinterventie is ontworpen voor verspreiding via werkgevers en getest bij werknemers van Summa College. We zagen dat daar bijna 7% meer werknemers de fiets namen. Deze keer gaan we vanuit Brainport Bereikbaar rechtstreek communiceren met de inwoners.’

Inzet in Deelregio Oost

Deze interventie wordt nu in de vorm van een pilot ook ingezet bij Deelregio Oost. Rick vervolgt: ‘Op maat natuurlijk. Een interventie voor fietsen die past bij de inwoners van de gemeente. De ontwikkeling en uitvoering van de pilot worden verzorgd door Brainport Bereikbaar in opdracht van de gemeente. De gemeente draagt bij aan de kosten en verleent ondersteuning bij vergunningen en de verspreiding van de interventie. Door het implementeren van deze bewezen methodes hoopt Deelregio Oost het aantal fietsers aanzienlijk te vergroten. Met meer ontspannen reizigers en minder auto’s op de weg tot gevolg.’

Campagne

In het verlengde van de interventie lanceert Brainport Bereikbaar ook een campagne in juni om het fietsen te stimuleren. In de campagne worden ook de mentale gezondheidsvoordelen van fietsen benadrukt. Je ziet de campagne op straat en online verschijnen in alle dorpen in de regio.

Samenwerken?
Tof! Neem contact met ons op!

Wil jij Brainport bereikbaar houden? Doe met ons mee. We gaan graag met je in gesprek. Om te werken aan kansen, innovaties en oplossingen. Want dat kunnen we alleen samen. Neem contact met ons op via info@brainportbereikbaar.nl.

Lees meer
nl_NLNederlands