Group

Fietsiconen

Stönner-Meijwaardbrug – Oirschot 

Vanuit Eindhoven fiets je zo, via de Groene Corridor over de spectaculaire Stönner Meijwaardbrug hartje Oirschot in.  De brug over het Wilhelminakanaal bij Oirschot is vernoemd naar twee dappere mannen, Rinus Stönner en Willem Meijwaard. In mei 1944 vochten de twee mannen met hun strijdmakkers van de Prinses Irene Brigade in Oirschot tegen de Duitse troepen. Deze gevechten betekenden uiteindelijk hun dood. Wil je meer weten over deze bijzondere geschiedenis? Stap dan even af en luister bij de audiozuil van de Liberation Route Brabant naar het verhaal.
Deze bijzondere brug is ontworpen door wUrck, ontwerpbureau voor architectuur, stedenbouw en landschap. De hoofdoverspanning bestaat uit houten vakwerk, rustend op twee bakstenen pijlers aan beide oevers van het Wilhelminakanaal. Vanaf de brug heb je zicht op de Sint-Petrusbasiliek van Oirschot. Beeldbepalend is de roestkleurig gecoate brugleuning, die ’s avonds prachtig wordt aangelicht.

Fietsbrug Tegenbosch – Eindhoven

Lange tijd vormde de A2/N2 een barrière voor het fietsverkeer tussen Eindhoven Airport en het noordwesten van Eindhoven. Hierdoor was de doorstroming voor fietsers tussen de luchthaven en een groot deel van de Brainportregio niet optimaal. Met de aanleg van de fietsbrug Tegenbosch is in 2020 een nieuwe vaste verbinding ontstaan over de A2/N2, net ten zuiden van de Anthony Fokkerweg. De fietsbrug is maar liefst 160 meter lang en overspant de gehele A2/N2 met slechts een enkele boog die 21 meter boven het wegdek ligt!
Je fietst 7 meter boven het razende verkeer van de A2/N2. Overdag is de 160 meter lange boogbrug al indrukwekkend, maar ’s avonds is de brug nóg spectaculairder dankzij de fraaie verlichting die per seizoen van kleur verandert. Hoe harder je fietst, hoe feller het licht. Een icoon dat echt niet mag ontbreken in dit lijstje. En de naam? Tegenbosch stamt af van de vroegere Hoeve Tegenbosch die nabij de locatie stond waar nu de fietsbrug te vinden is. Een mooie verwijzing naar het verleden dus!

Spottersplek – Eindhoven 

Eindhoven Airport is een luchthaven in de groei. De luchthaven werd opgericht in 1932 en was oorspronkelijk enkel ontworpen als militair vliegveld. Vanaf de jaren ’80 kwam daar verandering in, toen de eerste terminal voor passagiers werd ingericht. Sinds 2000 is het aantal passagiers op Eindhoven Airport flink gestegen. Op dit moment is de luchthaven nog steeds in gebruik voor diverse militaire activiteiten, maar staat het toch voornamelijk bekend als de op een na grootste luchthaven van Nederland.
Op de Spottersplek aan de Spottersweg is het dus genieten van een gevarieerd aanbod aan vliegtuigen. Zo kun je bijvoorbeeld diverse vluchten van Ryanair, Transavia en Wizz Air spotten, maar zou je ook verschillende soorten vrachtvliegtuigen voorbij kunnen zien komen. En vergeet vooral niet dat je ook zomaar militaire vliegtuigen kunt spotten, aangezien er nog steeds diverse militaire vliegtuigen op de basis gestationeerd zijn. Fiets dus zeker even richting de recent vernieuwde Spottersplek en geniet van onze mooie luchthaven.

Van Gogh-Roosegaarde Fietspad – Eindhoven/ Nuenen 

In Eindhoven, net buiten Nuenen, ligt een uniek fietspad. Bezoekers zullen in de schemering verrast worden door een ontwerp van licht en kleur, geïnspireerd op het wereldberoemde werk De Sterrennacht van Vincent van Gogh. Een magische beleving. Heijmans ontwikkelde speciaal voor het fietspad met kunstenaar Daan Roosegaarde een innovatieve technologie waarbij het pad verlicht wordt door duizenden fonkelende steentjes. Hierdoor ontstaat een spel van licht en poëzie.
Het fietspad maakt onderdeel uit van de Van Gogh Fietsroutes die de erfgoedlocaties van Vincent van Gogh in Brabant, Vincent’s Homeland, verbinden. Vincent schilderde in Nuenen zijn eerste meesterwerk ‘De Aardappeleters’ en legde ook de Opwettense Watermolen en de Collse watermolen vast in zijn schilderijen. Tussen die twee molens ligt het unieke fietspad, dat zo de brug slaat tussen hedendaags design, innovatie, cultureel erfgoed en toerisme in Brabant.

Oude Spoorbaan – Eindhoven-Waalre-Valkenswaard

Vroeger kon je met de trein van Eindhoven via Waalre naar Valkenswaard en verder naar België. Die spoorlijn is er al lang niet meer (opgeheven in 1959) en het oude traject was lange tijd niet veel meer dan een zandpad met een stukje fietspad. Daar is echter verandering in gekomen. De Oude Spoorbaan is namelijk, zoals met meerdere oude spoortrajecten in Nederland het geval is, omgetoverd tot een prachtig fietstraject. Sinds 2016 is het mogelijk van dit vernieuwde fietspad gebruik te maken. Enkele spoorwegkruizen herinneren voorbijgangers nog aan het verleden van het fietspad.
Het fietspad kan gebruikt worden voor woon-werkverkeer omdat het een snelle verbinding vormt tussen Valkenswaard, Waalre en Eindhoven. Tussen Valkenswaard en de Randweg A2/N2 loopt het nieuwe, ruime fietspad bovendien dwars door de natuur. Een heerlijke manier om op een toegankelijke manier de natuur in de regio te ontdekken dus!

Fietsbrug Locht – Veldhoven (A67) 

De Kempenbaan in Veldhoven loopt vanaf de A2 door bedrijventerrein de Run. Net voordat de weg in het zuidwesten de A67 kruist, verandert de naam in ‘Locht’. Met de verbreding van de gehele Kempenbaan en ook Locht ontstond een probleem bij het viaduct over de A67. Het brugdek, dat eerder nog gedeeld werd door automobilisten en fietsers, was na de verbreding in zijn geheel nodig om de nieuwe weg te kunnen faciliteren. En dus kwam er voor fietsers een andere oplossing: fietsbrug de Locht.
De stalen brug is bijna 100 meter lang en overspant de gehele A67. Vanaf de brug hebben fietsers en voetgangers een goed uitzicht over het voorbijrazende verkeer. De brug is ook al opgenomen in het fietsknooppuntennetwerk, tussen de knooppunten 42 en 43.

F270 Helmond – Helmond 

De autoweg N270 tussen Helmond en Eindhoven is een drukke verbinding. De afstand tussen beide steden is echter beperkt en met een snelfietsroute zouden meer inwoners van onze regio voor de fiets kunnen kiezen. En dus was het idee voor de F270 geboren! Snelfietsroute F270 volgt het spoor tussen Eindhoven en Helmond door een groen recreatiegebied. De nieuwe fietspaden parallel aan het spoor leveren je veel tijdswinst op. Dankzij de nieuwe fietsbrug over de Zuid-Willemsvaart in Helmond kom je snel en veilig bij het station.
De snelfietsroute is nog steeds in aanleg en het gehele traject tussen Helmond en Eindhoven wordt binnen afzienbare tijd geopend. Toch is het nu al de moeite waard om het reeds geopende gedeelte in Helmond eens te bezoeken. Je kunt namelijk nu ook al genieten van de groene omgeving waar je doorheen fietst in Helmond. En met Helmond Station als begin-/ of eindpunt van de snelfietsroute zijn het Kasteel van Helmond en de gezellige binnenstad ook dichtbij. Genoeg om te doen en zien dus!

Dommeltunnel / Silly Walks Tunnel – Eindhoven 

Met het project Smilefactor wil de gemeente Eindhoven de openbare ruimte leuker maken en geeft het ruimte aan spontane initiatieven. Misschien wel de bekendste uiting van dit project kun je vinden in het Dommeltunneltje, midden in het centrum van Eindhoven. Het Dommeltunneltje is namelijk de plek voor een ‘Silly Walk’. Alle reden om hier dus van de fiets af te stappen. Een wand van de tunnel is voorzien van graffiti en beeldt de Silly Walks uit die we allemaal kennen van Monty Python. Het project stamt uit 2016 en op 25 april van dat jaar was het niemand minder dan de Britse acteur en komiek John Cleese die hoogstpersoonlijk de tunnel kwam openen.
De Dommeltunnel is een belangrijke verbinding tussen het centrum van Eindhoven enerzijds en het Universiteitsterrein aan de andere zijde. Fietsers en voetganger kunnen gebruik maken van tunnel die zo’n 125 meter lang is en direct naast de Dommel onder de spoorverbindingen door gaat.

Hovenring – Eindhoven/Veldhoven

Een echt fietsicoon! De Hovenring is een met kabels aan een pyloon hangende fietsrotonde boven een kruising in een van de verbindingswegen tussen Eindhoven en Veldhoven. Door deze bijzondere, exclusieve fietsrotonde kunnen fietsers en voetgangers ongehinderd door autoverkeer van Eindhoven naar Veldhoven of van Meerhoven naar De Hurk of welke richting dan ook.
De Hovenring is bekend in binnen- en buitenland vanwege het spectaculaire design én de toewijding aan fietsers. Na de officiële opening in 2012 werden er onder meer in Duitsland, Italië en Brazilië artikelen geschreven over de bijzondere fietsrotonde. Met een maximale hoogte van maar liefst 70 meter is de pylon van de Hovenring dan ook een echt herkenningspunt geworden.

Strabrechtse Heide – Heeze-Leende 

In onze regio vinden we enkele prachtige natuurgebieden. Denk bijvoorbeeld aan het Leenderbos, Kempenland-West en (een deel van) de Groote Peel. Tussen de gemeentes Heeze-Leende en Someren ligt nog zo’n Natura-2000 gebied, namelijk de Strabrechtse Heide. Een prachtig landschap waar heide wordt afgewisseld met stuifzand en diverse vennen. Het gebied is maar liefst meer dan 1800 hectare groot en heeft zich na de natuurbrand van 2010 prachtig hersteld. Bovendien is met het Beuven ook het grootste ven van het land aanwezig op de Strabrechtse Heide. Veel goede redenen om er eens te gaan kijken dus!
De Strabrechtse Heide wordt doorkruist door verschillende fietspaden. Deze fietspaden zijn vrij toegankelijk voor fietsers en zijn onderdeel van het fietsknooppuntennetwerk in de regio. De fietspaden zijn verhard met een grindlaag en vormen mooie routes dwars door de natuur. Verbaas je dus vooral niet als je enkele herten spot, een schaapsherder met zijn kudde tegenkomt of zelfs Schotse Hooglanders ziet grazen.

Fietsen door de Strabrechtse Heide

Samenwerken?
Tof! Neem contact met ons op!

Wil jij Brainport bereikbaar houden? Doe met ons mee. We gaan graag met je in gesprek. Om te werken aan kansen, innovaties en oplossingen. Want dat kunnen we alleen samen. Neem contact met ons op via info@brainportbereikbaar.nl.

Lees meer
nl_NLNederlands