Group
Omleiding Eindhoven via A2

Tijd voor actie in Eindhoven Noordwest!

Omleiding Eindhoven via A2

Brainport groeit al jaren harder dan de rest van Nederland. Zeker het deel Eindhoven Noordwest. De drukte op de weg neemt daardoor toe. Hoog tijd voor actie dus! Brainport Bereikbaar, het Brabants Mobiliteitsnetwerk en gemeente Eindhoven hebben daarom een breed maatregelenpakket opgesteld voor Eindhoven Noordwest. Voor autoverkeer, fietsverkeer én ov. Wat er op de planning staat? Je vindt alle maatregelen hieronder.

Doe je mee? Je kunt als werkgever natuurlijk zelf ook aan de slag. Lees meer op onze actiepagina. Wil je nog aansluiten bij de deal? Dat kan! Neem snel contact op met onze mobiliteitsmakelaar Wouter de Valk via noordwest@brainportbereikbaar.nl.

Goed voorbeeld doet goed volgen

Verschillende bedrijven uit Noordwest zijn al aan de slag. Ook de Internationale school Eindhoven (ISE) maakt werk van duurzame mobiliteit. Mede geïnspireerd door de ontwikkelingen in het gebied en de bereikbaarheidsdeal. Bij hen staat met stip op één: de fiets. ISE bekijkt hoe ze onder medewerkers en leerlingen het fietsen kunnen bevorderen. IT bedrijf Itility koos een andere route. Tijdens een pilot van drie maanden konden medewerkers allerlei soorten vervoer gebruiken van drie aanbieders. Daardoor pakten zij minder snel de eigen auto. Itility kijkt nu hoe de pilot vervolgd kan worden, want het blijkt dat slimme reisoplossingen zeker potentie hebben. 

Bekijk hier onder het maatregelenpakket voor de bereikbaarheidsdeal Eindhoven Noordwest. Voor ieder thema – autoverkeer, fiets en openbaar vervoer – zijn enkele maatregelen geselecteerd.

Maatregelen autoverkeer

  • Parkeren voor vrachtwagens

Veel of verkeerd geparkeerde vrachtwagens geven overlast. Dat kan anders. In 2023 starten we met een pilot die het parkeergedrag van vrachtwagenchauffeurs beïnvloedt. Dit verhoogt de (verkeers)veiligheid in Noordwest.

  • BusinessLines

BusinessLines zijn bussen voor professionals die snel, duurzaam en comfortabel vanuit de regio naar de bedrijventerreinen in Noordwest reizen. In 2023 rollen we een eerste BusinessLine uitgerold. In overleg met werkgevers bepalen we op welke routes. We kijken naar de reispatronen van medewerkers van de gevestigde bedrijven. De BusinessLines zijn een mooi alternatief voor reizen met de auto.

  • Parkeren op afstand

Parkeren op afstand zorgt op lange termijn voor minder parkeerdruk. Zo ontstaat er meer ruimte voor groen. Met hubs wordt dat parkeren op afstand makkelijk. Een hub is een plek waar je kan parkeren en waar natransport beschikbaar is, zoals busverbindingen en deelfietsen. Op een bestaande P+R-locatie draaien we een pilot. Tijdens de pilot monitoren we het gebruiksgemak voor medewerkers.

  • Andere werktijden

Meer spreiding in werktijden vermindert drukte in het verkeer. Samen met de betrokken partijen willen we afspreken hoe we de ochtend- en avondspits kunnen verminderen of zelfs laten verdwijnen. Een denkrichting is het onderling afstemmen van venstertijden.

Deelauto openen met smartphone openen

Maatregelen fietsverkeer

  • E-bike proberen

Een week gratis op de e-bike naar het werk. Met deze probeeractie willen we forenzen die binnen 20 kilometer van het werk wonen, verleiden een keer de fiets naar het werk te pakken. Zo ervaren zij de voordelen van het fietsen naar het werk. Dit is te combineren met een fietschallenge-app. In een actieperiode zijn alle gefietste kilometers tussen woonplaats en werklocatie punten waard. Naast interne of onderlinge competenties zijn er aanvullende acties. De verdiende punten geven de deelnemer toegang tot mooie prijzen en beloningen.

  • Fietschallenge

Samen met veel werkgevers in de regio fietsen we van 11 mei tot 30 juni voor meer frisse lucht voor onszelf en voor de regio. Simpelweg omdat het de gezondheid, vitaliteit én de bereikbaarheid van organisaties verbetert. Met de Brainport Fietschallenge kun je als werkgever in de Brainportregio jouw medewerkers enthousiasmeren om vaker op de fiets te komen. We verzamelen geld in voor Longfonds.

  • Servicepunten voor fietsers

Als jij fietst van en naar jouw werk, wil je veilig je fiets stallen en reparaties snel en vakkundig laten uitvoeren. Dat en meer kan bij een servicepunt. We bekijken of we ook andere voorzieningen kunnen combineren bij het servicepunt. Zo bevorderen we de fietsbeleving- en veiligheid in Noordwest.

  • Knelpunten met de fiets

De nieuwe fietspaden en verbeteringen aan andere routes maken fietsen naar werk aantrekkelijker. Slimme technologie helpt ons om duidelijk te krijgen welke verbeteringen waar nodig zijn en waar een fietspad moet worden aangelegd. Dat bevordert de fietsveiligheid.

Maatregelen openbaar vervoer

Gemeente Eindhoven is met voorbereidingen bezig om Eindhoven Noordwest bereikbaarder te maken met het openbaar vervoer. Denk aan HOV3, natransport en internationale treinverbindingen. Klik hier voor meer informatie over de plannen.

  • Hybride werken

Met hybride werken maak je het medewerkers mogelijk om zowel op locatie als thuis te werken. Dit scheelt medewerkers reistijd én het zorgt voor minder drukte op de weg en in het openbaar vervoer. Brabants Mobiliteitsnetwerk helpt werkgevers bij het faciliteren van hybride werken.

  • Openbaar vervoer voor andere werktijden

Meerdere bedrijven in Noordwest hanteren andere start- en eindtijden dan een standaard 9 tot 5 werkdag. Denk aan bedrijven die in ploegdiensten werken. Dit maakt het voor medewerkers lastig om met het openbaar vervoer te reizen. Graag brengen we verandering in de huidige dienstregeling. Tussentijds worden shuttlebussen ingezet om de vraag te testen. De BusinessLines is hiervan een goed voorbeeld.

Samenwerken?
Tof! Neem contact met ons op!

Wil jij Brainport bereikbaar houden? Doe met ons mee. We gaan graag met je in gesprek. Om te werken aan kansen, innovaties en oplossingen. Want dat kunnen we alleen samen. Neem contact met ons op via info@brainportbereikbaar.nl.

Lees meer
nl_NLNederlands